Силистренските пожарникари са ликвидирали 119 пожара за първите три месеца на годината

Share This:


През периода от 01.01.2016 г. до 31.03.2016 г. поделенията на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” /РДПБЗН/ Силистра са обслужили общо 157 произшествия, срещу 171 за същия период на 2015 г., съобщават от Областната дирекция на МВР в дунавския град.
Ликвидирани са 119 пожара, от които 37 с материални загуби и в 82 случая е извършена гасителна дейност на пожари в отпадъци и комини, без да са нанесени материални щети. В сравнение със същия период на 2015 г. броят на пожарите с материални загуби е с 8 повече, пожарите без материални загуби са с 17 по-малко. Извършена е аварийно-спасителна дейност в 16 случая и помощни работа в 18 случая. През периода са регистрирани 4 лъжливи повиквания.
От началото на годината до 31.03.2016 г. при пожари е загинал един гражданин и са пострадали двама.
Разпределението на произшествията по отрасли е следното: в “Жилищно-комунално стопанство и битово обслужване” – 22, в “Транспорт” – 5, в “Селско и рибно стопанство“ – 5, в „Преработваща промишленост“ – 1, в „Търговия и ремонт“ – 2, и др.
Разпределението на произшествията по причина на възникване е следното: от неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди – 8, от небрежност при боравене с открит огън – 6, от късо съединение – 6, от самозапалване – 3, от техническа неизправност – 6, от строителна неизправност – 1, и др.
През трите месеца на 2016 г. служителите от направление „Превантивна и контролна дейност”са извършили 82 контролни и 337 тематични проверки. От всички извършени проверки са констатирани 93 нарушения. При проверките са предписани 85 мероприятия. По искане на заинтересовани физически и юридически лица са проверени 32 обекта. Връчени са 26 разпоредителни документа. Изпратено е 1 уведомително писмо за спазване правилата за пожарна безопасност. По сигнали на граждани са извършени 2 проверки. На 9 обекта в експлоатация са издадени документи за съответствие с изискванията за пожарна безопасност. Издадени са становища за строеж на 24 обекта. Връчени са три акта за установени административни нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност. Служители от РДПБЗН-Силистра са участвали в 23 приемателни комисии.
По направление превантивен контрол от началото на годината до 31.03.2016 г. са извършени 16 проверки на обекти по чл. 35 (потенциално опасни обекти) и 20 проверки на обекти по чл. 36 (обекти с масово пребиваване на хора) от Закона за защита при бедствия (ЗЗБ). От извършените проверки са предписани 17 мероприятия. Връчени са 12 констативни протокола и 8 констативни акта.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com