Силистренската фондация “Бъдеще-2008” отново посети българите в Румъния

Share This:


Представители на единствената в България неправителствена организация, която помага на правослевните етнически българи в Румъния, за да могат да си запазят културната идентичност – силистренската фондация “Бъдеще-2008” се завърнаха от поредното си посещение при българите в Румъния, съобщи председателят на организацията Ивайло Ангелов. Там те са били за Лазаровден в село Алуниш, където този обичай е съхранен повече от 200 години от времето на преселването им.
Ето какво разказа пред “Уеб Силистра” Ивайло Ангелов: “Поканата беше от председателя на местното българско дружество Тодор Арангел. На самия празник малки момичета пяха български песни, събирани и съхранявани от Тодор Арангел, който учи децата да ги пеят. Освен това в същия ден беше представена и монография на селото, написана също от Тодор Арангел – за историята на българите от това село. От наша страна бяха подарени книги с историческа насоченост за дружеството, както и DVD-самоучители по български народни хора.
На 26 април нашата фондация беше поканена да присъства на тържествено честване на годишнината от Априлското въстание. Честването протече в седалището на Демократичния съюз на българите в Румъния в Букурещ. На самото тържество беше изнесена лекция по темата от проф. Григор Григоров – преподавател по български език в Букурещкия университет. От наша страна бяха подарени отново различни книги основно с историческа насоченост на председателката на демократичния съюз г-жа Ахарон, както и на почетния председател г-н Лука Велчов.Отделно от това имахме възможност да открием местонахождението на паметната плоча на видния ни възрожденец Георги Раковски, закрепена върху един жилищен блок в Букурещ.”


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com