Силистренската фондация “Бъдеще-2008” алармира: Български военни паметници в Румъния се рушат, държавата да се намеси

Share This:


Поредното посещение в Румъния – в Северна Добруджа, реализира силистренската фондация “Бъдеще-2008”, която е единствената в България, която има ангижимент към българите в северната ни съседка и диаспорите в региона.
“В първия ден от престоя ни се срещнахме с българската общност в село Лунка /област Тулча/, където бяхме посрещнати от зам. кмета на селото Виорика Дончу и направихме дарение от много и различни материали, като разговорници за по-бързо научаване на български език, български знаменца, специални дискове с информация за България, дадени ни от Агенцията за българите в чужбина, както и дискове-самоучители по български народни хора и туристически карти с пано със символите на България, за децата от местния самодеен състав, наречен ” А, сега”, разказа председателят на фондацията Ивайло Ангелов. Според него, с този акт, фондация “Бъдеще-2008” за пореден път е показала, че не изоставя и не забравя сънародниците ни в Румъния.
Същия ден представителите на фондацията са посетили и село Кавгаджия /област Тулча/, където също са се срещнали с представители на по-малобройната българска общност.
“Освен това посетихме и различини исторически български паметници и обекти на територията на област Тулча /Румъния/. Един от тези обекти беше българското войнишко гробище в село Аджигьол – област Тулча, което заварихме в окаяно състояние. То се руши. Използвам възможността чрез сайта “Уеб Силистра” да призова институциите в България, които биха могли да се ангажират с този проблем и да го решат скоро, защото паметникът загива и ако не се предприеме нещо, той може изцяло да се разруши”, алармира Ивайло Ангелов.
По думите му, подобни български исторически паметници са открити още в Тулча – в двора на българската черква “Свети Георги” с надгробни надписи на български език на местни възрожденци и техните семейства.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com