Силистренската фондация “Бъдеще”, единствена с ангажимент към нашите сънародници в Румъния, документира българска църква в северната ни съседка

Share This:


Представители на единствената в България неправителствена организация, която помага на православните етнически българи в Румъния, за да могат да си запазят културната идентичност – силистренската фондация „Бъдеще-2008“ се завърнаха от поредното си посещение при своите сънародници в Румъния, съобщи председателят на организацията Ивайло Ангелов. “Тази наша експедиция имаше за цел да заснеме и проучи състоянието на част от българските исторически обекти и паметници на територията на Северна Добруджа в Румъния, където документирахме български надгробен кръст в двора на бившата българска черква в село Черна /област Тулча/, а освен това посетихме и къщата-музей на румънския поет с български произход Панайот Станчов /На снимката/ с прозвище Черна в едноименното село”, разказа пред “Уеб Силистра” Ивайло Ангелов.
Той съобщи още, че в поредната благородна мисия е участвал и силистренския поет Михаил Жеков, изразил съпричастност към каузата на фондацията.

Ето какво сподели пред “Уеб Силистра” Ивайло Ангелов”:

“Музеят на Панайот Станчов е поддържан в добро състояние. В град Мачин в област Тулча заснехме надгробен български паметник в двора на местната бивша българска черква, който беше в сравнително добро състояние. Освен това бяхме и в град Исакча, където открихме войнишки румънски паметник с имената на доста етнически българи. Посетихме и бившия български манастир Кокош /Северна Добруджа/, съграден от български майстори. Бяхме и в село Никулицел, където също открихме бившата българска черква и много надгробни кръстове в местното гробище с български фамилии на тях – свидетелство за това какъв е бил етническият характер на селото преди. Вторият ни ден посветихме на град Браила със среща с председателката на местното българско дружество “Христо Ботев” – Мария Ганчева. Тя ни показа българските места и обекти в града, свързани с българското Възраждане и научихме за миналото и проблемите през настоящето на местната българска общност. От наша страна беше подарено пано със символите на България за тяхното дружество”.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com