Силистренската НАП отчита двоен ръст на подадените по интернет декларации

Share This:


308 са постъпилите в офиса на НАП в Силистра годишни декларации от физически лица за първия месец от кампанията, съобщават от финансовото ведомство край Дунав. Оттам поясниха, че 185 от декларациите са подадени през интернет с електронен подпис или с персонален идентификационен код (ПИК). Това прави 60% от общия брой подадени декларации, докато за същия период на миналата година по интернет са подадени 33% от всички декларации на физически лица.
Възможността да се декларират доходи с ПИК се използва все по-често от гражданите – 98 от подадените по електронен път годишни декларации са с ПИК, а 87 – с електронен подпис, уточняват още от силистренската НАП.
Персоналният идентификационен код може да бъде получен от всеки от офисите на НАП в страната, без значение от постоянния адрес на гражданите. Издава се безплатно и с него бързо, лесно и безпроблемно се подават документи по електронен път към приходната администрация.
За улеснение на своите клиенти НАП постоянно се стреми да разширява услугите, които могат да се ползват с ПИК. Към момента те са вече повече от 20 – подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията към НАП и към общините, проверка на трудови договори и осигурителен доход, подаване на искане за издаване на документи, възможност за автоматизирано плащане на дължимите суми към държавата директно от справката за задълженията.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com