Силистренец е новият секретар на Българския патриарх Неофит

Share This:


С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и решение на Софийския епархийски съвет от 15 юли т. г. е назначен нов протосингел на Софийска митрополия. Това е архимандрит Василий Савов, родом от силистренското село Черногор. /На снимката/
Архимандрит Василий Савов е роден на на 21 ноември 1984 г. в Черногор. Основно образование придобива в родното си село, след което се насочва към Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. През 2003 г. продължава образованието си в Богословския факултет на СУ.
През 2006- 2007 г. е на езикова специализация в богословската школа на гр. Кукуш, Гърция. По време на студенските си години работи като възпитател в Софийската духовна семинария. Дипломира се през 2008 г.
На 5 април 2008 г. приема монашеско пострижение в митрополитския храм „Св. Николай” във Видин. На 29 юни същата година е ръкоположен за йеродякон от Видинския митрополит Дометиан, а на 27 юли е ръкоположен за йеромонах в Софийската духовна семинария от Величкия епископ Сионий.
През 2009 и 2010 г. служи като енорийски свещеник при митрополитския храм „Св. Николай”, Видин. От 2010 до 2014 г. е игумен на Чипровската света обител „Св. Йоан Рилски”. От юни 2014 г. с решение на Св. Синод на БПЦ става част от братството на Троянската света обител.
На 19 октомври 2010 г. на манастирския празник е въведен в архимандритско достойнство. През 2015-2016 г. защитава магистърска степен по богословие към Софийския университет.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com