Силистра каза сбогом на проекта Дунав мост-3

Share This:


Силистра каза сбогом на проекта Дунав мост-3 до отсрещния румънски град Кълараш. Това стана ясно окончателно, след като правителството одобри като основа за водене на преговори меморандум между България и Румъния за извършване на задълбочени проучвания за изграждане на нов, втори мост при Русе и Гюргево.
Анализът показвал многократно нарастване през последните години на автомобилния трафик през Дунав мост-1, както и на търговския обмен по Рейнско-Дунавския коридор. Сегашният Дунав мост при Русе е открит за експлоатация преди повече от 60 години и техническите му възможности не позволяват облекчаване на трафика. Поради дългата му експлоатация се налага рехабилитация на конструкцията и спирания на движението. Това води до значителни задръствания, натоварване на инфраструктурата и други затруднения.
Изграждането на второ съоръжение при Русе-Гюргево ще облекчи значително съществуващия трафик, ще намали негативното въздействие върху околната среда и ще има цялостен положителен икономически ефект за двете страни.
С подписването на Меморандум между правителствата на България и Румъния за проучвания за изграждане на нов мост над река Дунав при Русе-Гюргево, двете страни ще поставят основа за подобряване на транспортната свързаност и повишаване на икономическата активност в региона.
Подкрепа за изграждането на ново съоръжение над Дунав при Русе-Гюргево е изразена и от местните и регионални власти на двете страни, съобщиха от пресцентъра на МС.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com