Силистра в сърцето на Йоанна Калоянова Михайлова

Share This:


Искам да ви разкажа за един красив вековен град, в който съм се родила и който се е скътал в моето сърце.

Преди много, много векове траките създали своя Доросторум – самоуправляващ се град, разположен на красивия бряг на река Дунав.

Гражданите му построяват великолепни сгради и храмове на боговете.

Създават театър, поезия и спортни игри. Траките използвали железни сечива и глинени съдове, а конят е техния тотем – свещено животно.

След разпадането на Римската империя на източна и западна Доросторум става владение на Византия. По време на Юстиян Велики дунавският град е преименуван на Доростол. Впоследствие започва  заселване на града на славяни, остгети, авари и прабългари.

Славяните са сътворили народните песни и хора, а тракийците – кукерските игри, които и днес се пеят и играят.

Около 681 година българският хан Аспарух възстановява крепостните стени на Доростол и създава величествения Дръстър. А след покръстването на българите град Дръстър е превърнат в културен и религиозен център.

През 1413 г. Дръстър окончателно попада в турско владение и приема името Силистра. Поради благоприятното разположение на града турците го правят Саджак  /окръг/ , който е трети по големина в империята. Към този окръг са прикрепени Варна, Шумен, Добрич, Стара Загора и други.

А по-късно през 17 век Силистра е областен център. И освен Силистренския саджак към областта са  включени и саджаците на Бесарабия.

В средата на 17 век в Силистра има красиви дворци, направени от греди и дъски. Голям град, в който има 14 български махали, 10 български свещеници и няколко училища.

Скоро след Освобождението през 1880 година в Силистра е открито държавно трикласно училище, а през 1890 г. – педагогическо образцово училище. Пищната и аристократична постройка, създадена за училището, и днес е най-красивата и най-забележителната сграда, в която се помещава художествената галерия.

Много добра подготовка са получавали учениците в прочутото Силистренско педагогическо училище. За това говори фактът, че негови възпитаници са заемали ръководни постове в управлението на България.

В многовековната си история /над 1800 години/ Силистра е била обсаждана , акувана, опустошавана и завладявана. А край нейните крепостни стени са живели траки, кумани, византийци, турци, македонци, румънци, славяни и българи. Но силният дух на нейните граждани е спомогнал  да преодоляват  превратностите на времето, да заживяват в добружанския град, да реализират икономически и културен просперитет.

Силистра е добруджанско градче, скътано с много обич в моето сърце. С моите приятелки се разхождаме  в красивата крайдунавска градина, която е най-красивата градска градина в моята Родина. Красивите алеи се огласят от детски смях, а чайките тук прелитат от румънския бряг. Корабите се носят по  тихите дунавски вълни и пътуват към далечни страни.

Силистра, Силистра, ти си в моето сърце, а в Дунава се оглежда моето лице!


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com