Сградата на Художествената галерия в Силистра се руши, докато чака закъснял ремонт

Share This:


От фасадата на Художествената галерия в Силистра падат огромни парчета. Догодина сградата навършва 130 години. Не е ремонтирана отдавна, а от години течащият покрив създава проблеми. 

Преди три години е подписан договор за финансиране по транграничен проект за реновиране на Художествената галерия, което още не е започнало.

Сградата е строена през 1892 година за Педагогическо училище. По време на румънския период в Силистра там се е помещавала Административната палата. Днес в нея е Художествената галерия, която догодина също има юбилей – 50 години, разказа нейният директор Йордан Колев.

През 2018 година Силистренска община печели проект и получава финансиране в размер на 125 млн. лева за ремонт тази емблематична за града сграда. Година по-късно вече има избран изпълнител, който чисто организационно не успява да се справи и Общината прекратява договора с него едностранно през 2020-а. Тогава е обявена и нова обществена поръчка, съобщи зам.-кметът по финансовите въпроси д-р Мирослав Тодоров.

Когато и да се случи този ремонт, той няма да успее да реши друг от важните проблеми свързан със съхраняваните в Галерията произведения на изкуството, сподели Колев. 
Мирослав Тодоров и Йордан КолевМирослав Тодоров и Йордан Колев
Докато започнат строително ремонтните дейности, мазилка ще продължава да пада

От Общината могат само да обезопасят компрометираните участъци, така че да няма опасност за преминаващите. Категорични са, че няма риск и за работещите в Художествената галерия

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

снимка: Незабравка Кирова

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com