Руската ваксина “Спутник V” е с 92% ефективност

Share This:


Руската ваксина “Спутник V” осигурява около 92% защита срещу коронавируса, показват резултатите от трета фаза на клиничните проучвания, публикувани в медицинското списание “Лансет”Те доказват и нейната безопасност, съобщава Би Би Си. Това според независими експерти успокоява опасенията за прозрачност на ваксината.

„Спутник V” – кръстена на сателита от съветската епоха – беше одобрена в Русия месеци преди публикуването на резултатите от нейния последен етап от клиничните изпитвания, което доведе до скептицизъм от страна на експертите. Но новият анализ на данни от 20 000 участници във фаза 3 опити предполага, че ваксинацията с две дози предлага повече от 90 процента ефикасност срещу симптоматичен COVID-19. „Разработката на ваксината „Спутник V” беше критикувана за неприемлива бързина и липса на прозрачност“, заявиха в независим коментар за Lancet Ян Джоунс от Университета в Рединг и Поли Рой от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. “Но резултатът, докладван тук, е ясен и се демонстрира научният принцип на ваксинацията, което означава, че още една ваксина вече може да се включи в борбата за намаляване на честотата на COVID-19.”

Резултатите показват, че „Спутник V” е сред най-добре представящите се ваксини, заедно с Pfizer/BioNTech и Moderna, които също отчитат повече от 90 процента ефикасност. Проучването включваше даване на две ваксинации в рамките на 21 дена на 14 964 участници в група с използване на действителна ваксина и 4 902 в плацебо групата. Участващите са тествани за COVID-19 при включване в изпитването, отново, когато са получили втората доза и след това, ако съобщават за симптоми.

“Спутник V” използва векторна технология, подобна на тази, с която работят ваксината на “Астра Зенека”, разработена във Великобратания, китайската ваксина и все още нерегистрираната в ЕС разработка на Johnson & Johnson. Всички те използват аденовирус като носител на малък фрагмент от генетичния код на коронавируса. Резултатите от изпитването показват постоянен силен защитен ефект във всички възрастови групи на участниците. “Спутник” използва два различни вектора  – аденовирус 26 (Ad26) и аденовирус 5 (Ad5). За сравнение AstraZeneca използва аденовирус от шимпанзе, Johnson & Johnson – само Ad266, а китайската ваксина – само Ad5. 

“Спутник V” осигурява имунитет на 18-ия ден след първата доза, а физическата устойчивост на векторните ваксини позволява съхранение при нормални минусови температури, което е улеснение за веригите за доставки. Недостатъкът на ваксините на основата на рекомбинантен аденовирус е, че се изискват по-големи дози. 

До момента “Спутник V” е била одобрена и/или се прилага освен в Русия и в няколко страни от Азия, Южна Америка, Сърбия, Унгария, Тунис.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com