Русия се отказа от лихвите по съдебното решение за АЕЦ “Белене”

Share This:


Русия се отказва от лихвите, които България дължи заради решението на Арбитражния съд за оборудването за АЕЦ “Белене”, съобщи БНР.
Това стана ясно, след като българската страна и руската компания “Атомстройекспорт” подписаха споразумение за окончателно приключване на решението за международен търговски арбитраж във връзка с проекта “Белене”.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова определи споразумението с “Атомстройекспорт” като затваряне на една страница в отношенията с Русия, която е създавала проблем, и оттук нататък изрази увереност, че те ще се развиват в положителна посока. “Атомстройекспорт” се отказва да предяви инвестиционен спор към българската държава. В резултат страната ни ще намали дължимата сума с около 90 милиона лева, заяви министър Петкова: “Това са онези лихви, които са в размер на 167 000 евро на ден и които се трупаха на сметката на Националната електрическа компания (НЕК). Нашите партньори от “Атомстройекспорт” се отказват от тези лихви и размерът на тези лихви до 15-и декември е 23 милиона евро. Това са близо 47 милиона лева, които ще бъдат спестени на НЕК. От друга страна, НЕК имаше седем искания за корекции към Международния търговски арбитраж във връзка с определяне размера на лихвата. Тези корекции – четири от тях бяха одобрени. Двете страни се съгласиха, че ще приемат коригираното решение на Международния арбитраж. В резултат на това намаление отново НЕК ще спести лихви в размер на 20,9 милиона евро”, подчерта министър Петкова.
В замяна на руския отказ от дължимата лихва НЕК се ангажира да плати до 15-и декември пълния размер на сумата по арбитражното решение по проекта “Белене”. Министър Петкова добави още: “Това, което оттук нататък предстои, е нашите партньори от Европейската комисия /ЕК/ да дадат съответното решение по отношение на нотификацията на закона, който българският парламент прие във връзка с предоставянето на възмездна финансова помощ на НЕК, за да можем да погасим своето задължение към “Атомстройекспорт”. Имаме уверението на Европейската комисия, че тя разглежда този въпрос приоритетно и се надяваме, че всичко ще се случи в рамките на сроковете, които ние сме поели като ангажимент днес с това споразумение”.
Животът на 5-ти блок на АЕЦ “Козлодуй” ще бъде удължен с още 30 години, обяви тя: “От страна на “Росатом” е налице ясната заявка и ясната визия за това, че нашата атомна електроцентрала в Козлодуй се поддържа изключително добре. Тя е изключително сигурна, в резултат на което животът на 5-ти блок ще бъде удължен с още 30 години. Смятам, че това също е една много добра новина и това дава яснота наистина за големия потенциал, който съществува в България по отношение на развитието на ядрената енергетика”.
Първият заместник-генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на руската държавна корпорация “Росатом” – Кирил Комаров, коментира: “Аз съм благодарен на правителството на Република България, лично на господин Борисов, на министъра на финансите, на госпожа Петкова, за това, че ние в оперативен режим можахме да стигнем до решението на въпросите”.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com