Русия преустановява безвизовия режим с Турция

Share This:


Русия реши да преустанови безвизовия режим с Турция от 1 януари догодина, съобщи руският външен министър Сергей Лавров след среща със сирийския си колега Уалид Муалем, предадоха световните агенции.
Ръководството на Руската федерация взе решение да преустанови безвизовия режим, който действа между Русия и Турция и това решение ще влезе в сила на 1 януари, каза Лавров.
По думите му Русия си задава въпроса дали Турция има действителни намерения да се бори с тероризма, предаде Ройтерс.

Русия не възнамерява да воюва с Турция

Ние имаме все повече и повече въпроси относно действията на Анкара и за нейния истински ангажимент за изкореняване на тероризма, каза Лавров. Той определи позицията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за свалянето на руския самолет като “неадекватна”.
Ердоган заяви, че турските ВВС не са знаели, че това е руски самолет, и че ако са знаели, са щели да постъпят по друг начин. В друго изказване турският президент предупреди, че ако някой друг отново наруши турското въздушно пространство, Турция ще постъпи по същия начин, припомни Лавров и изрази мнение, че това е “раздвоена позиция, чиято неадекватност е видна за всички”.
Лавров обвини освен това Турция, че нееднократно е депортирала руснаци в други неприятелски настроени към Русия държави, предаде ТАСС. Говорейки за депортацията на руснаци от Турция, Лавров каза, че само в 7 от общо 200 случая на депортации Русия е била информирана предварително.

Какви игри играят Турция и Русия

Сирийският външен министър Муалем също не спести критики по адрес на Турция, като каза, че бойците на “Ислямска държава” получават оръжия именно от тази страна, предаде ТАСС. Той обвини Турция, че заговорничи с ИД и други терористи срещу Сирия.
Турция смята тези групировки за своего рода продължение на Османската империя. Турция продължава да осигурява превоза на откраднат от териториите на Сирия и на Ирак нефт, който след това се насочва към други страни. Пшеницата и памукът, добити на сирийска територия, също отиват в Турция, каза Муалем.
Той увери, че самата Сирия не е сключила никакви сделки с ИД за продажбата на нефт. Муалем съобщи, че е препоръчал на американския държавен секретар Джон Кери да провери информациите, че синът на турския президент може да е замесен в незаконна търговия с ИД.

Турските военни не знаели, че сваленият изтребител е руски

По случая с руския самолет сирийският външен министър каза, че Турция не е предоставила досега разбираеми доказателства във връзка с инцидента. Лавров засегна отново темата за намиране на изход от кризата в Сирия и за тероризма. Той каза, че победата над тероризма е възможна само ако съседите на Сирия се откажат от двойните стандарти. Лавров посочи, че някои страни, които казват, че са участници в антитерористичната коалиция, са поддръжници на терористите.

Ердоган: Не купуваме петрол от “Ислямска държава”, това са клевети

Според Лавров съставянето на списък на терористичните организации в Сирия ще позволи да се определи кои са всъщност организациите, влизащи в състава на сирийската опозиция. Говорейки за този списък руският министър каза, че Москва настоява убийците на руския пилот да бъдат също включени в списъка на терористите в Сирия.
Лавров подчерта, че сирийците са тези, които ще решат кой да ръководи страната им.
Говорейки за войната в Сирия, Лавров каза, че САЩ е нямало как да не забележат петролната индустрия на ИД и зададе въпроса защо те не са попречили на този бизнес.
Американската коалиция започна да лети в небето над Ирак и над Сирия без съгласието на сирийското правителство преди повече от година, преди нашите въздушно-космически сили да се включат. Уверен съм, че те (САЩ) всичко са забелязали, но защо не са направили нещо? Едва след като руските сили започнаха операция в този район, те (САЩ) започнаха да нанасят удари по тази престъпна индустрия, каза Лавров и добави, че едва ли е просто съвпадение и фактът, че след това Турция е започнала да се държи все по-изнервено.
Муалем каза, че сирийската армия е готова да координира действията си и да се консултира с която и да е друга армия по въпросите на тероризма. /Източници – Дарик и БТА/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com