Румен Драганов: Управлението на туризма е пълен провал

Share This:


Създадената организация по време на пандемията говори за пълен провал на политиката на управление на българския туризъм. Така директорът на Института за анализи и оценки в туризма и председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес Румен Драганов оцени правителствените мерки в подкрепа на бранша. Има провалена политика в управлението на туризма и в законодателната част, която силно бави сектора, особено сега в условията на пандемия, каза Драганов пред БНР. Разочаровани сме от липсата на смислени мерки за подпомагане на българския туризъм в условията на ограничения, посочи той. “Всички мерки в нашата страна са на база европейски програми, от които ние чакаме средства. Още не са задействани механизмите на българския бюджет, който незабавно да финансира хората, които са в страхотна нужда”, смята Драганов.

Непрестанните недоразумения по схемите за подпомагане на туроператорите изострят напрежението сред фирмите в бранша. Недоволството се подсилва от драматичното забавяне както на помощите за запазване на работните места, така и на тези за повишаване ликвидността във фирмите. Почти година след като пандемията почти преустанови туристическите пътувания по света нашите туроператори и туристически агенти са получили от държавата символични суми. Парите за задържане на персонала се изплащат с няколко месеца закъснение. Единствената засега преведена компенсация в размер на 10 млн. лв. се оказа напълно недостатъчна за над 800 кандидатствали туроператора. За обещаните през есента 51 млн. лв., с които приоритетно да се върнат парите за неосъществените екскурзии, тепърва започва подаването на заявления.

“Проблемите започнаха още със схемата за запазване на заетостта 60/40, където имаше двоен стандарт – за нас не признаха за разход заплатите на персонала, докато за хотелиери и ресторантьори се признават. После помощта за фирмите от 10% от оборота бе орязана на 1% и така някои туроператори получиха по 500-1000 лв., с които дори не могат да платят хонорара на консултанта”, заяви пред БНР туроператорът Иван Кирязов от Бургас. Въпреки уверенията на правителството, че електронното кандидатстване за помощите ще бъде бързо и лесно, туроператорите са били изключително затруднени при попълване на документите в информационната система за управление на еврофондовете ИСУН. 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com