Рожден ден днес празнува Стефан Стайчев – дългогодишен директор на Силистренския театър

Share This:


Днес Стефан Стайчев навършва 79 години.  Режисьор, актьор, автор на редица пиеси и поетични книги, един от дългогодишните директори на Силистренския театър – близо 15 години.

Създал на сцената незабравими спектакли от които: „Бряг” от Ю. Бондарев, „Цар Симеон Велики” – автор и режисьор,  „Вражелец” от Ст. Л. Костов, „Доктор” от Б. Нушич, „Натан Мъдрецът” от Г.Е. Лесинг, „Добруджанска рапсодия” от Ал. Гиргинов и Ст. Стайчев, „От бесилото към безсмъртието” драматизация  Ст. Стайчев – един от най-гледаните спектакли, „Тимон от Атина”, „Златният век – Цар Симеон Велики”, „Гераците” от Е. Пелин и много други, оставили у всеки зрител частица духовна енергия.

През този  период  гостува като режисьор и поставя спектакъл в театъра в гр. Комотини, Гърция.

Стефан Стайчев е лауреат на много български и международни награди за актьорската си и режисьорска работа от Полша Германия Русия и др. Член на Управителния съвет на Балканската академия за театрално изкуство. Има големи заслуги за оцеляването на театъра  в период, в който десетки театри в страната преустановиха дейността си. Силистренци дължат театъра си на неговата настъпателност, борбеност и изключителна последователност в усвояване позициите на трупата и пред централната и пред местната административна власт. Участва активно в цялостния културен живот на града.

С екипа на Драматично-куклен театър “Сава Доброплодни” /Силистра, 2009 /

В Силистренският театър единствен в България се извърши eксперимент, обединявайки Драматичния и Кукления театър чрез общо административно ръководство. По този начин бе създаден единен театър с два отдела – драматичен и куклен, и с идеи за по-нататъшна съвместна работа между тях. Това бе изключителна заслуга на Стайчев, което стана пример  за такава промяна и в други държавни театри в страната.

За всеотдайната дейност с уважение и възхищение си спомнят и днес гражданите на Силистра. Със своя талант, ерудиция и качества на достоен човек допринесе изключително много за театралното изкуство в Силистра.

Честит празник от WebSilistra!

 

 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com