РЗИ и семейни лекари протестират в София

Share This:


В деня на срещата на европейските министри на здравеопазването столичните общопрактикуващи лекари и работещите в Регионалните здравни инспекции ще протестират.
Протестът на софийските общопрактикуващи лекари е насрочен за 12.30 ч. пред НДК (при пилоните), където недоволните ще представят декларация с исканията си.

Сред тях е намаляване на административните им дейности и задължения, които рефлектират негативно върху обслужването на пациентите. Семейните лекари настояват за законодателна промяна за отпадане на отчетите с описите на касовите бележки по чл. 37.

Настояват и всички освободени от потребителка такса да я плащат в пълен размер, а сумите да им бъдат възстановени от съответните институции. Според тях потребителската такса трябва да е 1% от минималната заплата (в момента таксата е 2,90 лв.).

Лекарите искат да отпадне 24-часовото разположение. От писмо на организацията на столичните общопрактикуващи лекари, подписано от председателя им д-р Георги Миндов, става ясно, че от МЗ не са отговорили на исканията им, внесени на протеста от 1 март.

Дружеството на столичните общопрактикуващи лекари е уведомило за протеста и европейски институции. Джипитата са поканили за “семейна снимка” здравния министър Кирил Ананиев на входа на НДК, където ще му връчат декларацията си. Ако не успеят, лекарите се канят да му я връчат на пресконференция в 16.30 ч.

Междувременно Медицинската федерация на КТ “Подкрепа” организира в 13.30 ч. пред МЗ протест на работещите в РЗИ. От синдиката и работещите в инспекциите настояват за увеличение на заплатите, преминаване на трудово правоотношение и връщане на клас прослужено време, подобряване условията на труд. Протестиращите настояват и за по-голям контрол от МЗ над директорите на съответните регионални инспекции.

 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com