Рекорд за всички времена! Картина на Леонардо продадена за 450 312 500 долара

Share This:


Картината на Леонардо да Винчи „Спасителят на света“ бе продадена от аукционна къща Christie’s в Ню Йорк на търг срещу 450 312 500 долара, което е рекорд за произведение, продадено на търг за всички времена, съобщава РИА Новости.
Единствената от известните картини на Леонардо да Винчи, намираща се в частна колекция, бе оценена преди търга на 100 милиона долара. Наддаването продължи почти половин час. Досегашният собственик на картината бе руският милиардер Дмитрий Риболовлев.
Първите данни за картината са за това, че тя е била част от колекцията на краля на Англия Карл I (1600 – 1649). През 1763 година незаконният син на графа на Бъкингам Карл Шефилд предлага картината на търг.
От тогава платното е в неизвестност за почти век и половина, докато не става част от колекцията на един от най-богатите хора в Англия Фредерик Кук.
През 2005 година картината се озовава на регионален търг в САЩ, като е продадена за 10 000 долара. Тогава платното е било реставрирано в Ню Йорк, като възстановяването му продължава над три години. Официално картината „Спасителят на света“, намираща се тогава в частната колекция на Риболовлев, бе представена на публиката в Националната галерия на Лондон през 2011 година.
Смята се, че Леонардо да Винчи рисува творбата около 1500 година. Някои експерти отнасят картината към миланския период на Леонардо от края на 1490 година. Други предполагат, че е рисувана в същия период, в който Леонардо да Винчи рисува и „Мона Лиза“ във Флоренция, където художникът живее от 1500 година.
Експерти коментират, че това е изключително рядка творба – една от едва 20-те картини с маслени бои на гениалния италиански творец.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com