Рекорден глад за кадри – 68% от фирмите в България имат проблем да попълнят свободните си позиции

Share This:


Бизнесът се оказа изправен пред най-големия недостиг на служители от 2011 г., сочи проучване на  “Менпауър”. Според него 68% от фирмите в България имат проблем да попълнят свободните си позиции. В топ 10 на дефицитните специалности попадат от заварчици до програмисти, финансисти и инженери. Това са не само високообразовани специалисти, но и хора с много специфични умения и познания.

Най-трудни кадри за намиране в България са още шофьори, служители за ресторанти/хотели, здравни специалисти, IT специалисти, търговски представители, мениджъри и директори, офис служители и счетоводители.  

Според проучването недостигът на таланти по света е стигнал най-високото си ниво през последните 12 години. В съседите Румъния, Турция и Гърция масово работодатели се оплакват, че работна ръка няма. В световен мащаб най-сериозно е намирането на работници в икономически гиганти като Япония, Сингапур, Тайван и Хонконг.

На фона на малкото работодатели, които обучават хора без опит, фирмите все по-често крадат едни от други работници. Това изкуствено завишава заплатите в някои сектори, предупреждават експерти. Отсъствието на технически умения и липсата на опит са другите два важни фактора, които тревожат бизнеса. Хората с професии на бъдещето са малко и всяка фирма ги ухажва. Проблемът е ясен от години и се задълбочава. У нас трудно бизнесът би могъл да си внесе работници.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com