Резерватът “Сребърна” сред номинираните за отличието “Биосферен резерват на ЮНЕСКО”

Share This:


Резерватът “Сребърна” е сред общо трите номинации на страната ни за Биосферен резерват на ЮНЕСКО, съобщиха от община Силистра. Останалите две номинации са за паркове в района на Национален парк „Централен Балкан“ и в района на резерват „Червената стена“.
Община Силистра, съвместно с РИОСВ – Русе и Българска фондация „Биоразнообразие”, подготви документацията за номиниране и проведе работни срещи със заинтересованите страни и представители на гражданското общество. Със свое решение през месец август Общинският съвет в Силистра даде съгласие за присъединяване на територията на Община Силистра към „външна преходна зона” на потенциален биосферен парк „Сребърна”, обявен по Програмата „Човекът и биосферата” на ЮНЕСКО.
В срок до 30 септември, 2016 г., държавата трябва да представи в ЮНЕСКО номинациите за съвместяване на свои биосферни резервати от „стар“ тип със съвременните изисквания, както и пътна карта с приоритетни действия, които да подпомогнат България да изпълни препоръките на Междуправителствения координационен съвет и да изгради мрежа от биосферни паркове, отговарящи на изискванията на Програмата „Човекът и биосферата“.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com