Разсекретиха над 2800 документа, свързани с убийството на Джон Кенеди

Share This:


Над 2800 документа и материали, свързани с убития на 22 ноември 1963 г. 35-ти американски президент Джон Кенеди, са разсекретени и публикувани онлайн по нареждане на сегашния държавен глава Доналд Тръмп. “Американското общество очаква и заслужава да му бъде предоставен от правителството възможно по-голям достъп до документите за убийството на президента Джон Кенеди, за да може хората да узнаят всички обстоятелства около това важно събитие“, посочва Тръмп в съобщението, което беше разпространено от Белия дом. В същото време президентът посочва, че част от информацията е била редактирана в интерес на националната сигурност.
Това обаче не е пълният брой поверителни документи от Националния архив, свързани с покушението върху Джон Кенеди. Даването на публичност на всички файлове беше отложено от Доналд Тръмп по настояване на някои държавни институции, включително ЦРУ и ФБР.
Ще бъде забавено разсекретяването на някои “чувствителни“ файлове в срок от 180 дни, допълват от администрацията на държавния глава. През това време правителствените агенции трябва да проучат отново документи, за да се аргументират защо те не трябва да се огласяват, посочват източниците, пожелали анонимност. По думите им, първоначално Тръмп не бил съгласен да се спре публикуването на хиляди документи, но накрая отстъпил.
По-рано заради публикации в американски медии, говорител на руското външно министерство определи като “дивашки инсинуации“ опитите да се свърже с Русия убийството на Кенеди. Повод за изявлението на Мария Захарова са твърденията, че при пребиваването си в Съветския съюз, убиецът Ли Харви Осуалд е имал възможност да установи контакт със съветските тайни служби и да премине съответното обучение. /БГНЕС/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com