Разкриха печатница за фалшиви долари и евро във ВУЗ в София

Share This:


Софийската градска прокуратура и МВР разкриха голямо количество фалшиви долари и евро, печатани на територия на висше учебно заведение в София. Хале в него е било използвано за отпечатването на фалшивите банкноти.

За производството им са задържани са жена и мъж, който е работел като печатар във висшето училище.  Изяснява се дали ръководството му е знаело за незаконната дейност.

При претърсванията са намерени фалшиви 4 милиона щатски долара и 3 600 000 евро.

Двамата са получавали десет процента от стойността на отпечатваната от тях валута, каза директорът на ГДБОП Любомир Янев.

„По този случай сме работили съвместно с колегите от Сикрет сървис. Имаме данни, че те са част от по-сериозна схема, която е свързана с трафик на конкретните неистински пари към Украйна, говорейки за доларите, включително и за еврото за Западна Европа“.

Прокуратурата ще иска постоянен арест за двамата задържани.

От прокуратурата и МВР отказаха да уточнят кое е висшето училище.

На въпрос наясно ли е било ръководството му  с тази незаконна дейност, Любомир Янев отговори:

„Това предстои да разберем от разпитите на свидетелите. Към настоящият момент няма данни ръководството на учебното заведение да е било наясно с тази престъпна дейност. В това хале, на тази печатарска машина, до момента има данни, че са отпечатвани здравни книжки, различни опаковки, рекламни материали и други документи.

Заловените фалшиви банкноти са общ номинал 4 млн. долара и 3,6 млн. евро.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com