Пътят до обществени библиотеки в цялата страна се обозначава с указателни табели

Share This:


Инициативата „Пътят към библиотеката“ стартира в Дулово на 28 септември, като началния й етап обхваща 650 библиотеки в 166 общини в цялата страна. Библиотеките са снабдени с компютърна техника за безплатен интернет достъп

 

Местоположението на читалищни, общински и регионални библиотеки в страната, снабдени с компютри за безплатно ползване, се обозначава с указателни табели. Инициативата „Пътят към библиотеката“ обхваща обществените библиотеки, оборудвани с техника по програмата „Глобални библиотеки“ и е част от усилията за поддържане на условия за равен достъп до интернет и информационни ресурси. Инициативата се осъществява от Фондация „Глобални библиотеки – България“ с подкрепата на общините в страната и с финансиране на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ – САЩ.

В рамките на проекта се поставят табели „Библиотека“ като част от инфраструктурата от знаци и указания към пътната мрежа в населените места. Началният етап на „Пътят към библиотеката“ е през септември и октомври и обхваща 650 обществени библиотеки в 166 общини в цялата страна, като в рамките на проекта ще бъдат поставени табели до над 900 библиотеки. Целта е да се осигури по-добрата видимост и популяризиране на библиотеките като места, където гражданите могат да ползват безплатно интернет и електронни услуги. За хора без собствен интернет, особено в по-малки и отдалечени селища много често библиотеките са единствените места за достъп до глобалната мрежа.

На 28 септември 2016 г. от 10:30 ч. ще бъдат поставени първите указателни табели в гр. Дулово, Област Силистра. В събитието ще вземат участие кметът на общината д-р Юксел Ахмед, Спаска Тарандова – Изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България“, д-р Венцислав Велев от Министерството на културата и Управителния съвет на Фондацията и представители на обществените библиотеки от Област Силистра. На територията на Община Дулово се намират единадесет от първите тридесет библиотеки в Област Силистра, пътят към които се указва с табели.

Фондация „Глобални Библиотеки – България“ е приемник на програмата “Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки” в рамките на която 960 библиотеки в страната бяха снабдени с компютърна техника за безплатно ползване. В управлението на организацията влизат Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на културата, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, Съюза на народните читалища и Националния дарителски фонд „13 века България”.

putyat_kum_bibliotekata_karta_obshtini_2016-09-27


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com