Путин променя основно външната политика на Русия

Share This:


Руският първи дипломат Сергей Лавров пред експерти в сферата на външната политика съобщи, че по поръчение на президента Владимир Путин, ведомството, ръководено от него, е започнало да работи върху промяна на външнополитическата концепция на Русия, съобщава БНР.
Това изказване идва на фона на друго изявление на Лавров от преди седмици, че е време политиката на „сдържане“ на Русия да отиде в архива и че редица държави от НАТО и ЕС раздуват мита за „руската заплаха“. В последно време изказванията на официални представители на Москва, показват че тя се възприема като жертва на русофобска пропаганда, която се води срещу нея от САЩ и Запада.
В същото време премиерът Дмитрий Медведев завърши обиколката си в Армения и Азербайджан в опит да се успокои обстановка в размирния регион. Според него има много сили, които внимателно анализират последствията от нагорно-карабахския конфликт и влиянието му върху ситуацията както в Близкия изток така и в Русия и обратното влияние на тези процеси върху тях. Това каза премиерът Медведев в интервю за една от централните електронни медии, не изключвайки възможността в разпалването на конфликта между Нагорни Карабах и Азербайджан да има и участие и Турция.
Според Медведев изявленията на Турция не могат да не предизвикат загриженост. Той допълни, че вместо Анкара да успокои обстановката и да призове участниците в конфликта да се върнат на масата на преговорите, тя е дала ясни и категорични послания в подкрепа на една от страните – Азербайджан. Руските медии припомнят изказванията на премиера и президента на Турция – Ахмет Давутоглу и Реджеп Ердоган, които в разгара на конфликта обявиха подкрепата на Анкара за Баку, казвайки че “Турция е готова да подкрепи своя съюзник до пълното освобождение на Нагорни Карабах”.
Москва следи внимателно постконфликтното стабилизиране на процесите в Задкавказието и обиколката на премиера Дмитрий Медведев в Ереван и Баку през последните дни и совалките, които осъществи външният министър на Русия Сергей Лавров в размирния регион, показват ангажираността й в намирането на мирно решение на нагорнокарабахския въпрос. Според премиера Медведев идването на нови доставчици на оръжие на страните от карабахския конфликт ще доведе до увеличаване на напрежението. Той не отрече, че през годините Москва е снабдявала с оръжие Баку и Ереван, но каза, че сега то трябва да бъде сдържащ фактор в конфликта.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com