Проф. Румен Гечев: По всички макроикономически показатели сме на последно място в Европейския съюз по данни на Световната банка

Share This:


“България се намира на кръстопът – нашето социално-икономическия състояние е изключително тежко. Ние сме с най-ниски пенсии, най-ниска работна заплата, най-нисък БВП на човек на населението, най-силна социална поляризация и най-висока корупция. Промяната може да се случи в няколко направления – ние поставяме акцент, първо, върху връщането към нормалността, към Конституцията и преодоляване на едноличното управление, в което мандатоносителите в парламента бяха превърнати в бутононосители”, съобщи кандидатът за народен представител от коалиция “БСП за България” и водач на листата на левицата в Плевен Румен Гечев по bTV, по време на телевизионен дебат с представители на друг политически сили по социално- икономически теми.

Той подчерта, че едва 4% от БВП е бил мобилизиран за спасяването на българския бизнес, икономика и домакинствата, докато в европейските страни са били отделяни 15-20% . “Защо спестявате, докато загиват български фирми и изнемогват български семейства?”, обърна се професорът към ГЕРБ.

По думите му средните предприятия очакват средствата си при утвърдени програми от август 2019 г., а програмата “60/40” е била реализирана едва на 15 %.

Социалистът акцентира върху предложението на левицата за нова демографска политика в помощ на младите семейства и в семейства, където родителите работят и отглеждат повече от едно дете.

Проф. Гечев обърна внимание още на факта, че няма нито една развита страна с плосък данък: “Всичките ни ключови партньори в ЕС и извън него са с прогресивно данъчно облагане.”

По повод пенсионната система в България проф. Гечев заяви, че от левицата смятат, че там има сериозен проблем както по структурата ѝ, начинът на функциониране, така и по финансирането ѝ.

Според Гечев увеличението на пенсиите не следва увеличението на БВП и БВП на човек от населението: “Свидетели сме на едно ощетяване на нашите родители, които са изграждали активите, които сега ползваме.”

Гечев изтъкна, че мнималната пенсия е критично ниска и съществува изкривяване на пенсионното осигуряване, в което за различни години работен стаж се случва така, че хора получават една и съща пенсия. “Предлагаме подход за преизчисление на пенсиите на база 2017 година, което може да гарантира увеличението им с 20 до 30 %”, коментира проф. Гечев и допълни, че управляващите подхвърлят по 50 лв. предизборно на възрастните хора.

“По всички макроикономически показатели сме на последно място в Европейския съюз по данни на Световната банка. Оценките на чуждите инвеститори за партия ГЕРБ е “Слаб 2″, тъй като инвестициите са три пъти по-малко от съседна Сърбия за същия период, а тя дори не е член на ЕС. Партията ГЕРБ ни поставя в катастрофално състояние. Те подписаха такива договори за ваксините по наивен начин, че в момента сме единствената страна със спряна ваксинация. България има нужда от ясна алтернатива”, заключи проф. Гечев.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com