Проф. Белоев отново е ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ със 176 гласа ЗА

Share This:


Чл.-кор. проф. Христо Белоев отново е ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Той бе и единственият кандидат за овакантеното от проф. Велизара Пенчева място, която депозира оставката си на 24 януари т.г.

В последните две години Белоев бе председател на Общото събрание на Русенския университет, а преди това беше и два мандата ректор на Русенския университет – в периода 2007-2011 г. и 2011-2015 година. В момента е председател на Общинския съвет в Русе.

Избран е със 176 гласа на свиканото днес Общо събрание на висшето училище за провеждане на частичен избор за ректор.

Проф. Белоев е бил номиниран от 17 катедри, от 5 факултета, от трите филиала – в Силистра, Разград и Видин, и от Студентския съвет.

Церемонията по официалното му встъпване в длъжност ще се състои на 21 февруари в Ректората.

Проф. Белоев ръководеше висшето училище два последователни мандата и законът не му позволяваше да се кандидатира за трети. Това обаче е допустимо след първите две години от следващ мандат, заеман от някой друг. Проф. Велизара Пенчева заемаше поста от 12 януари 2016 г. и бе първата жена ректор в историята на висшето училище. Тя подаде оставка с мотива, че административните задължения на ректора заемат голяма част от творческото му време. Неофициално се говореше, че оставката на проф. Пенчева е била очаквана.

Проф. Белоев ще ръководи Русенския университет до края на мандата през 2019 година.

В момента той е и председател на Общинския съвет в Русе. Законът позволява съвместяването на двете длъжности.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com