Проектобюджетът на НОИ предвижда над 10 млрд. лв разходи по ДОО през следващата година

Share This:


10 милиарда 375 милиона лева да са разходите на Държавното обществено осигуряване през следващата година – това предвижда проектобюджетът на Националния осигурителен институт, съобщи БНР.
Близо 9 милиарда лева ще отидат за изплащането на пенсиите, включително индексацията с 2.4 на сто от първи юли.
И догодина парите, които държавата събира от осигуровки, няма да покрият харчовете на общественото осигуряване. 4,3 милиарда лева ще е дупката и тя ще се покрие със средства от държавния бюджет чрез събраните данъци. С един процент ще се увеличи вноската за пенсия от 2017-та.
Няма да се вдигат обаче минималните осигурителни прагове по професии. Заради по-високата минимална заплата от 460 лева, която се планира, ще се увеличат само праговете, които сега са под това ниво.
Държавата готви увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Минимумът ще е 460 лева при 420 в момента.
Възрастта и осигурителният стаж, необходими за пенсия при всички категории, ще продължат да се повишават. В сектор “Отбрана” ще се искат 53 години навършена възраст и 27 години стаж за двата пола. Очаква се догодина броят на пенсионерите да намалее с около 3 000 души


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com