Продължава кампанията за европейско дърво на годината. Дъбът в Силистра представя България. Гласувайте сега. Не се колебайте.

Share This:


Активна кампания във връзка с участието на растящ в Силистра 106-годишен дъб в международния конкурс “Европейско дърво на годината 2016” се провежда в крайдунавския град и се пренася в страната чрез социалните мрежи.
Местният Общински съвет е осигурил средства за кампанията и са разработени информационни материали. Неправителствени организации и граждани са създали за кампанията инициативен комитет, подкрепен от образователни и културни институции.
Гласуването за конкурса започна на 1 февруари и ще продължи до края на месеца. /ЛИНК ЗА ГЛАСУВАНЕТО ИМА ВЛЯВО В САЙТА “УЕБ СИЛИСТРА”. ГЛАСУВАЙТЕ! НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ! /
В конкурса “Европейско дърво на годината 2016” участват 15 държави.
Дъбът е “победител” в националния конкурс “Дърво с корен 2015”, организиран от фондация “ЕкоОбщност” и заради това бе представен и на международния конкурс. Дървото е със статут на защитен обект по силата на Закона за биологичното разнообразие от 2013 година. Той е в много добро състояние. Обиколката на ствола при 1,2 метра от земята е 4,6 метра, височината е 14 м, а диаметърът на короната е 24 метра. Не са установени хралупи, дървото има здрави скелетни клони и е с изцяло покрита коренова система. Грижата за опазването му е на община Силистра.
Дъбът расте в крайбрежната част на дунавскиЯ парк В Силистра, смятан за един ОТ най-старите градски паркове в страната.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com