Прогнозират слаба реколта от кайсии в Силистренско заради дъждовете през март

Share This:


Дъждовете през март нанесоха поражения по кайсиите в Силистренско и не се очаква добра реколта през тази година. “Регистрирани са над 80 на сто загуби на цвета при по-късно цъфтящите сортове, не е имало опрашване и оплождане”, обясни проф. Люляна Иванова – ръководител на Опитната станция по кайсията и земеделието в Силистра, цитирана от БНР.
Допълнителни поражения са нанесени от слани след дъждовете. Измръзнали са и пъпки от зимните студове. Проф. Иванова смята, че загубите при късните сортове ще бъдат близо 80%., като очаква продукция да има при ранните кайсии. Все още няма цялостна картина за пораженията в областта, но в Общинската земеделска служба в Тутракан са подадени две заявления за пропаднали 32 декара площи с кайсии заради измръзвания и неопрашване. “Тепърва ще се прави преценка на пораженията след като опадат цветовете”, смята проф. Люляна Иванова.
Кайсиите са сред традиционните овощни видове, отглеждани в Крайдунавска Добруджа. В Силистренска област има над 27 000 декара кайсиеви градини. В Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра се отглежда колекционно насаждение от 500 сорта-образци.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com