Препоръчаха ремонт на няколко язовира в област Силистра

Share This:


Междуведомствена комисия обследва потенциално опасните водностопански обекти и проводимостта на речните легла в област Силистра. Проверката проследи състоянието на язовирните стени и съоръженията към тях. Констатациите са, че е сравнително добро състоянието на 500-метровия участък след язовирните стени на проверените обекти, има проводимост, но речните русла на отделни обекти не са почистени, поради което са направени предписания за мерки за привеждане в изправно техническо състояние. Проверените обекти имат изготвени аварийни планове, актуализирани съгласно последните промени в нормативната база.
Дунавска дига „Тутракан-Бръшлен” е добре почистена, осигурен е транспортен достъп и е възможно преминаването на специализиран транспорт.
Комисията препоръчва ремонти за язовирите „Кавака”, „Сокол-шосето” и Ламбриново. „Добротица” в община Ситово има нужда от окосяване и от възстановителни дейности. Язовир „Майор Ценович – 1″ в община Силистра е в неработоспособно състояние и препоръката е да се свика експертен съвет, зада се възложи проект за ремонтни работи по водния откос по стената, основния изпускател и преливника.
За язовир „Майор Ценович – 2″ е необходим основен ремонт или да се изведе от експлоатация, поради което е взето решение да отпадне от списъка на потенциално опасните обекти засега.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com