Премиерът Борисов ще открие ГКПП Кайнарджа-Липница на 3 октомври

Share This:


Министър-председателят на България Бойко Борисов ще пререже лентата и ще лисне менчето на трансграничния път Липница-Кайнарджа на 3 октомври, съобщава правителственият пресцентър. Така междудържавната пътна артерия, построена за 6 милиона евро и открита преди 5 години, най-после ще започне да изпълнява функциите си.
Признак, че пътят ще заработи бе когато през пролетта служебният министерски съвет на България одобри проект на споразумение за изменение на междуправителственото споразумение с Румъния от 2012 г. за откриването на нови гранично-пропускателни пунктове по държавната граница между двете страни в точките Крушари /България/ – Добромир /Румъния/ и Кайнарджа /България/ – Липница /Румъния/.
Съгласно изменението, двата пропускателни пункта ще функционират от 8,00 до 20,00 ч., а пътищата ще бъдат отворени за международен превоз на хора и стоки до лимита от общо тегло 3,5 тона. Според запознати, по този начин може би поне малко ще се облекчи потокът от превозни средства, минаващ през Силистра и тормозещ населението от почти година и половина.
Както неведнъж медиите писаха, скоро след рязането на лентата на пътя от 17 км през 2012 г. всички забравиха за него и само местните жители го използват, за да стигнат до нивите и градините си или да заведат стадата на паша. «Пътят за никъде” – така наричаха добруджанци новоизграденото съоръжение. Вместо да свързва хората от двете страни, пътят свършва до клони и ръждясали мантинели, хвърлени вместо гранична бариера. „Досега имаме само един асфалт до границата, за да можем да ходим да си гледаме нивите”, коментират местните жители. Европейската инвестиция е трябвало да осигури не само пряк достъп между двете страни, но и да съживи контактите край границата чрез свободното преминаване на хората и съживяването на един от най-изостаналите региони в страната.
Съседните общини Липница и Кайнарджа отстоят само на няколко километра едно от друго. От българска страна пътен участък бе изграден още преди демократичните промени в страната. По-късно идеята за продължаване на пътя бе развита от бившия министър на външните работи Соломон Паси през 2003 г. На няколко километра по суша се намира и село Карван. Там все още живеят етнически българи. Опознавателни срещи и събори са само две от формите, които се използваха за установяване на трайно трансгранично сътрудничество.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com