Премиерите на България и Румъния откриха новия ГКПП Кайнарджа-Липница. Борисов поздрави 92-годишен бивш кмет. Галерия със снимки

Share This:


 
Премиерите на България и Румъния – Бойко Борисов и Михай Тудосе, откриха официално днес новия ГКПП между силистренската община Кайнарджа и румънската Липница. Заедно с тях лентата прерязаха и вътрешните министри на двете съседни държави – Валентин Радев и Кармен Дан.
“Благодаря ти, Михай, че си тук. Надявам се, че ГКПП “Кайнарджа – Липница” няма да е последният граничен пункт, който ще открием заедно”, заяви по време на официалната церемония Бойко Борисов. “Днешният ден отбелязва много важен момент за връзките между България и Румъния и е следствие на много усилия от страна на двете държави”, подчерта румънският премиер Михай Тудосе. 
Според Бойко Борисов, с този ГКПП се дава възможност за взаимно развитие на търговията и туризъма. “Предстои и откриването на нов мост на българо-румънската граница”, каза Борисов. “Колкото повече гранични пунктове се откриват, толкова повече се улеснява населението, бизнеса, туризма, толкова повече се опознаваме“, допълни той.
Борисов уточни по време на официалното откриване, че новия ГКПП Кайнарджа-Липница ще работи от 8 до 20 ч. за международен превоз на хора и стоки до лимита от общо тегло 3,5 тона. Това означава, че през новия ГКПП ще могат да преминават само леки автомобили и бусове, отговарящи на изискванията за максимален тонаж. Тирове нямат право да преминават от този ГКПП. Двете общини – българската Кайнарджа и румънската Липница, са на само няколко километра една от друга. 
“Опознавателни срещи и събори са само две от формите, които се използвани до този момент за установяване на трайно трансгранично сътрудничество, което се планира да продължи с още по-голям интензитет, включително и заради факта, че с около 50 км би се скъсил пътят между Варна и Констанца”,  допълни в заключение Бойко Борисов.
Веднага след края на официалната част българският министър-председател забеляза възрастен мъж, седнал на стол почти до трибуната с гостите, и отиде да го поздрави. Оказа се, че това е 92-годишният Иван Георгиев, бивш кмет на община Кайнарджа в периода около 1963 година. “Здрасти, наборе, как си”, попита Борисов и му подаде ръка. След това премиерът му обеща: “Следващият път, като дойда тук, ще ме повозиш в една каручка”, а някогашният селски кмет Иван Георгиев, за който местните разкриха, че е построил местното училище, охотно му обеща.
 
***
 
Новооткритият ГКПП Кайнарджа-Липница е 10-ят поред между двете съседни държави. Проектът за изграждането му надхвърля 6 млн. евро, а реализацията му датира от 2012-та, съгласно регламент на Европейския парламент, който посочва, че българските и румънските гранични полицейски органи следва да прилагат съвместен контрол на общите граници, при който преминаващите през сухопътните гранични пунктове лица и превозни средства следва да бъдат спирани само веднъж с цел извършване на проверки при влизане и излизане. 
От 2007 г. е в сила и междуправителствено споразумение на България и Румъния за съвместен контрол за преминаване на границата. По силата на тази договорка и в съответствие с кодекса на шенгенските граници, шосейният граничен преход е изграден на румънска територия, като са предвидени съоръжения за гранични проверки както на румънските, така и на българските гранични полицейски органи.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com