През 1818 година свещеник и органист измислят “Тиха нощ, свята нощ”

Share This:


Коледният неувяхващ шлагер Тиха нощ, свята нощ премина непокътнат през десетилетия, изпят на японски, уелски и дори от козички. Но той никъде не е така обичан, като в селцето Оберндорф, където се е родил, пише Франс прес.
Именно тук на 24 декември 1818 година песента Stille Nacht, heilige Nacht е била изпълнена за пръв път в местната църква. На Бъдни вечер тази година ще бъде спазена стародавната традиция и “Тиха нощ” отново ще зазвучи в параклиса на китното австрийско селце, разположено в близост до Залцбург.
Автор на текста на коледната песен е свещеникът Йозеф Мор. Той едва ли е подозирал на каква огромна популярност ще се радва написаната от него творба, възпяваща Рождество Христово в момент, когато Европа е приключила с наполеоновите войни. Негов приятел, органистът Франц Грубер, композира музиката. Според легендата за първото изпълнение на Тиха нощ, свята нощ на 24 декември 1818 година Мор си акомпанирал с китара, защото лакоми мишки били прогризали и повредили органа на църквата. Но това не е попречило “Тиха нощ” да се превърне в извънредно популярна песен в местните църкви и официално да влезе в репертоара на Залцбургската енероия през 1866 година.
Историята мълчи относно това как тази австрийска коледна приказка напуска Австрия и става една от най-популярните мелодии в света. Говори се, че тиролският майстор на органи Карл Маурахер, дошъл да поправя по тези места повредените музикални инструменти, “изнесъл” песента от родния й край. По време на Първата световна война, при временните спирания на огъня, на първата Коледа противникови войници за кратко са се побратимявали и са пели Тиха нощ, свята нощ в траншеите.
Първите английски версии на Stille Nacht излизат в средата на 19 век /Silent Night/, като стиховете й след това са преведени на 300 езика и диалекта. Тя е била изпълнявана от Елвис Пресли, от “Мъпетите” и от немска метъл банда. През 2015 година и Майли Сайръс си пробва късмета с хита. Черешката на тортата е изпълнението й от хор от козички, записано в албум в полза на неправителствена шведска организация. /Източник: БТА/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com