Президентът на Колумбия получи Нобеловата награда за мир тази година

Share This:


Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир. Сантос бе отличен за усилията му да сложи край на гражданската война в Колумбия, пише Даря Попова-Витцел в коментар за “Дойче веле”
Въпреки провала на споразумението с ФАРК, колумбийският президент Хуан Мануел Сантос не се отказва от борбата си за постигане на траен мир в южноамериканската страна, която от над 50 години е раздирана от кръвопролитна гражданска война. За тези свои усилия Сантос бе отличен сега с Нобеловата награда за мир.
Четиригодишните преговори между колумбийското правителство и бунтовниците от ФАРК приключиха в края на септември с подписването на мирен договор. Броени дни по-късно обаче колумбийските избиратели съвсем изненадващо отхвърлиха на референдум споразумението. Причината е в някои от клаузите на договора, които според мнозина предоставят твърде много отстъпки на ФАРК. Въпреки вота на колумбийците срещу споразумението с ФАРК, президентът Сантос обяви, че ще продължи да работи за мира.
Гражданската война в Колумбия продължава вече над пет десетилетия. До този момент конфликтът е взел над 300 000 жертви и е прогонил милиони от родните им места.
Общо 376 бяха номинациите за тазгодишната Нобелова награда за мир – повече от когато и да било досега в над 100-годишната история на престижното отличие. 228 от номинираните са отделни личности, останалите са организации.
Нобеловата награда за мир е дотирана с 8 милиона шведски крони, което са равнява на около 830 000 евро. Носители на тази престижна награда са например Шимон Перес, Нелсън Мандела, Барак Обама, Майка Тереза и Европейският съюз. Миналата година наградата бе присъдена на Квартета за национален диалог в Тунис.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com