Почина великият писател Умберто Еко

Share This:


На 84 години почина писателят и философ Умберто Еко, съобщи Би Би Си. Италианецът стана световноизвестен още с първия си роман “Името на розата”, а последната му книга излезе през миналата година – “Нулев брой”.
Еко е починал късно в петък вечер (19 февруари) в дома си, според съобщение на семейството му.
“Не знам какво очаква читателя…Мисля, че писателят трябва да пише това, което читателят не очаква. Проблемът е не да питаш от какво се нуждаят, а да ги променяш…да създаваш този читател, който искаш за всяка история”. Този цитат на писателя припомня “Гардиан” в съобщението за смъртта му и отбелязва, че е от последното интервю, което е давал пред британския вестник през миналата година.
Би Би Си пък припомня, че самият той е казвал “Аз съм философ, пиша романи само през почивните дни” и “всяка история разказва история, което вече е била разказана”.
Сред най-известните книги на Умберто Еко са още “Махалото на Фуко”, “Островът от предишния ден”, “Баудолино”, “Пражкото гробище”, на “Трактат по обща семиотика”, “Семиотика и философия на езика”, “Пет морални есета”, есетата “За литературата”, “Изповедите на младия романист” и други.
Роден през 1932 г. в Александрия (Италия), той първо започва да учи право, но по-късно се насочва към литературата и философията. През 1954 г. защитава докторат върху Тома Аквински. Работи до 1959 г. като редактор на културните програми на италианската телевизия RAI.
Академичната му кариера включва – чете лекции в Торинския университет, по-късно в Миланския университет, през 1969 г. става професор по визуални комуникации във Флоренция. От 1971 г. е доцент по семиотика във Факултета по литература и философия в Болонския университет, а от 1975 и редовен професор и ръководи Международния център за семиотични и когнитивни изследвания. Чете лекции в университетите в Йейл, Ню Йорк, Оксфорд, Париж и други, доктор хонорис кауза на 23 университета, сред които е и Софийският университет (1990). /Източник – www.dnevnik.bg/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com