Посвещават фолклорен събор в събота в с. Професор Иширково на хореографа Стоил Енчев

Share This:


Деветият събор “Иширково пее и танцува” ще се проведе на 14 октомври в силистренското село Професор Иширково. Тази година съборът ще бъде посветен на прочутия добруджански хореограф и педагог Стоил Енчев, а програмата предвижда участие и на народната певица Калинка Вълчева, която е имала щастието да работи със Стоил Енчев. Организатори на мероприятието са кметството на село Професор Иширково и местното читалище “Просвета”.
Фолклористът Стоил Енчев е сред корифеите на добруджанския танц и заедно с Димитър Симеонов-Острото е смятан за един от най-добрите му изпълнители, поради което всички съвременни фолклорни ръководители носят техния почерк, припомниха музикални педагози и хореографи от Силистра.
Стоил Енчев е роден на на 16 юни, 1932 година, в добричкото село Росеново. Бил е хореограф и ръководител на много състави от различни добруджански населени места, има собствени разработки, сред които се открояват постановките в сюитни форми „На мегдана“, „Добруджански лазарки“, „Песни и игри от Силистренско“, „Бабушки коледари“, „Празнична сюита“, „Дъга над равнината“.
Работил е с изтъкнати творци в българската хореография. За големия му усет към добруджанския стил говори и фактът, че за почти всички свои произведения той сам подбира и подрежда музиката. Талантът на твореца Стоил Енчев е признат и това личи от поканите да прави постановки в държавните ансамбли за народни песни и танци като „Филип Кутев“, „Тракия“, „Добруджа“, „Загоре“, „Пирин“.
Награждаван е многократно с различни национални награди. Почива на 75-годишна възраст през 2007 година в Силистра. /Снимка – Интернет/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com