Полицията в Силистра алармира: Внимание! Активизират се телефонните измамници в областта

Share This:


През последните дни Силистренска област е подложена на масова атака от телефонни измамници. В районните управления на ОДМВР-Силистра всекидневно постъпват сигнали на граждани, получили обаждане от измамници. От последните дни на юли до днес четирима души на възраст от 70 до 94 години са били измамени, разделяйки се със значителни суми.
За първото шестмесечие на 2016 г. в ОДМВР-Силистра са регистрирани 19 телефонни измами, което, съпоставимо със същия период на 2015 г., е с 38,71% по-малко. За това време са разкрити 8 измами, 7 от които регистрирани в предходен период. Работата по останалите случаи продължава.
Жертви на измамниците обикновено стават възрастни хора, поради присъщите им доверчивост и отзивчивост. Затова е важно гражданите да разговарят с възрастните си близки, като им обяснят престъпните схеми и начините за предпазване от тях.
От криминална полиция отново припомнят най-популярните сценарии за телефонни измами.
В единия от случаите измамникът се представя за син, дъщеря, внук или внучка и съобщава, че е пострадал тежко при автомобилна катастрофа или авария, намира се в болница и се нуждае от спешна операция. За целта близкият му трябва да предаде определена сума на мним доцент, който ще извърши операцията. Популярни са и сюжети за болни от птичи или свински грип или за поставяне на златни пирони.
Според друг добре познат сценарий, мошеникът се представя за близък родственик, който е допуснал тежка автомобилна катастрофа със загинали или пострадали хора и е задържан в ареста. Контактът продължава със съучастник, който от името на прокурор, адвокат или полицай иска пари за освобождаване от наказателна отговорност.
Друга популярна схема е свързана с освобождаване на колет с пари и ценности или скъпа пратка от чужбина, за което от потърпевшия се иска да заплати определена сума.
Много от измамите се осъществяват по сценарий за изгодна сделка, обикновено с климатици. Тук мошеникът се представя за близък родственик, който търси съдействие от възрастния човек, за да не му пропадне изгодна търговска сделка. Иска да бъде заплатена определена сума пари, която обещава да възстанови по-късно.
Актуален напоследък е сценарият, при който престъпниците се представят за криминалисти, провеждащи операция по залавяне на телефонни измамници. Те се възползват от готовността на гражданите да помогнат на полицията в задържането на измамниците и изискват от тях да изхвърлят през балкон или прозорец парите, с които разполагат. Гарантират, че ще бъдат наблизо и след залавянето на извършителите парите им ще бъдат върнати.
За пореден път ОДМВР-Силистра препоръчва:
Не давайте пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер. При телефонно обаждане от непознат номер с искане на пари, сигнализирайте на тел.112 или се свържете с близките си.
По никакъв повод не давайте пари на непознати. Не се доверявайте на хора, които не познавате. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона.
Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за ваш роднина, изпаднал в беда. При всяко съмнение първо опитайте да се свържете с близкия си, но от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането.
В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112 или се свържете с полицията.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com