Показват новооткрита картина на великия Рембранд

Share This:


След щателно разследване от музея „Маурицхойс” в Хага потвърдиха, че една от „звездните” им картини наистина е нарисувана от прочутия художник Рембранд ван Рейн, предаде АП. /На снимката – автопортрет от Рембранд/
Изследователите са използвали усъвършенствана рентгенова технология, за да проникнат през слоевете боя, приложени при предишни реставрации на картината „Саул и Давид”. Специалистите са установили, че оригиналните пигменти са същите, които Рембранд е използвал през 17 в.
Картината е закупена от бивш директор на музея преди повече от век. В края на 60-те години на миналия век обаче възникват съмнения относно това кой в действителност е нарисувал библейската сцена.
Смятаната за изгубена картина “Припадналият пациент” на холандския художник Рембранд ван Рейн (1606-1669) ще бъде изложена на международния панаир на изкуствата ТЕФАФ в Маастрихт.
Рембранд рисува картината “Обоняние” (“Припадналият пациент”), когато е едва на 18 или 19 години, посочва сайтът Artprice.
През септември 2014 г. американската аукционна къща Nye&Company от Блумфийлд, Ню Джърси, обявява малка картина за продан със забележка: “Европейска континентална школа, около 19 в.”. Ориентировъчната цена на платното е 800 долара. Предложено е за продажба с първоначална цена 250 долара.
Съвсем неочаквано обаче, в рамките на търга се разиграва ожесточено наддаване. Картината е продадена за 870 000 долара. С таксите цената достига до един милион долара. Творбата е закупена от френските галеристи Талабардон и Готие.
Платното се оказва част от серията на тема “Сетива”, които младият 18-19-годишен Рембранд рисува, още когато живее в Лайден. Това е четвъртата картина от серията: “Обоняние”, а останалите платна “Зрение “, “Слух” и “Докосване” вече са известни на широката публика.
Картината “Припадналият пациент” е уникална и с ранния подпис на Рембранд. При реставрацията се открива знакът RH (Rembrandt Harmensz – Рембранд, синът на Хармен).
Холандските експерти са въодушевени от новооткритата картина, но са и разочаровани, че са се разминали с възможността да бъдат нейни притежатели. Според авторитетния холандски ежедневник NRC, Ян Сикс и неговата фондация са били готови да наддават до 2,5 млн. за картината. Ян Сикс е правнук и наследник на амстердамския кмет Ян Сикс, близък приятел на Рембранд. /Източник – БГНЕС/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com