Подписаха договора за изграждане на тол системата

Share This:


Увеличение на таксите за коли няма да има при въвеждането на тол системата, заяви регионалният министър Николай Нанков след подписването на договора за изграждането й, цитиран от Агенция “Фокус”. По-високи ще са цените за тежкотоварни автомобили, добави той и изтъкна, че електронната система ще въведе справедлив модел на таксуване.
150 милиона лева е стойността на договора, а срокът за изграждане и въвеждане на тол системата е 19 месеца. “Капш трафик солюшънс” ще изгради тол системата за своя сметка, а държавата ще я изплати от приходите след въвеждането й. Тол системата ще бъде проектирана и изградена за 7 месеца, след което ще започне поетапното й въвеждане. 12 месеца ще се правят тестове и оценка на ефективността.
Системата ще въведе справедлив и честен модел на таксуване при преминаване по нашите пътища, каза министърът. “Защо казвам справедлив и честен модел? Защото понастоящем 70 на сто от приходите в пътната агенция на база на винетните такси се формират от ползвателите на колите, а тези, които амортизират в пъти повече пътищата – камионите, съставляват по-малко от 30 на сто от стойността на всички приходи, които агенцията събира”, коментира Нанков.
Автобусите и тежкотоварните автомобили ще заплащат за изминато разстояние по цени на километър, които предстои да бъдат определени.
За колите цените ще останат непроменени. Те ще се ползват електронни винетки с фиксирана стойност, обясни министър Нанков. Шофьорите ще купуват винетка с различен срок, както досега, само че тя няма да е хартиена, а ще се въвежда като информация в електронна платформа. Проверката ще се осъществява чрез видеокамери.
“Електронната винетка не е документ, който се окачва на колата. По регистрационния номер на база информация, която ще бъде генерирана от трафик камерите, ние ще имаме информация всеки автомобил платил ли е винетка, движи ли се с такава и или не и съответно за какъв срок е платена”, каза министърът.
Около 1 милиард лева приходи се очакват в първата година след въвеждане на тол системата, което е в пъти повече от приходите в момента. Всички средства ще се използват за пътна инфраструктура.
Една от първите задачи при проектирането е изборът на обхват. Очаква се тол системата да включва около две трети от републиканската пътна мрежа. “Има различни варианти и хипотези за базата на определен обхват. Едната от тях е магистрали и пътища първи и втори клас, другата е за магистрали, първи, втори плюс част от трети клас пътища. Има трета хипотеза – магистрали плюс пътища от първи, втори и трети клас, но този процес и това решение ще бъде взето в рамките на седем месеца”, каза Нанков.
Тол системата ще направи събирането на такси гъвкаво и ще позволи да се регулира трафикът, добави Нанков. Би било възможно, например в бъдеще да се въведат уикенд и еднодневни винетки, обясни регионалният министър.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com