Подписаха Декларация за независимост на Каталуния, но обявяването се отлага с няколко седмици

Share This:


Правителството на Каталуния, начело с премиера Карлес Пучдемон, подписа Декларация за провъзгласяване на независимост на испанската провинция почти веднага след неговата реч в парламента в Барселон, в която той обяви, че ще отложи задействането на документа в опит да постигне диалог с испанското правителство, предаде Ройтерс.
Мадрид веднага отхвърли предложението, защото не приема да преговаря с хора, извършващи поредица от нарушения на законите и Конституцията. Декларацията може да има някаква правна стойност според приети през последните две години закони в Каталуня, които са оспорвани от съдилищата в Испания. Но тя може да даде пълно основание на Мадрид да започне процедура, в която за няколко дни да замрази автономията на Каталуня, да поеме директно контрола над администрацията и да насрочи нови избори. Всички парламентарни партии в Испания осъдиха решението на Пучдемон.
Карлес Пучдемон заяви в реч, че иска да изпрати послание за диалог на останалата част от Испания. Пучдемон каза, че сегашните отношения с централното правителство на Испания не могат да продължат в този вид. Той заяви, че Каталуния си е спечелила правото да е независима държава и се аргументира, че резултатите от референдума на 1 октомври са отговор “да” на независимостта.
Пучдемон заяви, че иска мандат да обяви Каталуния за независима държава, но предлага засега да не се декларира независимост, за да се водят преговори с властите в Мадрид. Той отбеляза, че си струва да се проучи възможността за международно посредничество в тези преговори и добави, че “конфликтът” с Испания може да се реши по пътя на преговорите.
Пучдемон предложи да се изчака “няколко седмици” с цел улесняване на диалога, допълва Асошиейтед прес.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com