Петко Добрев: Властта превърна децата с увреждания в обикновени материални активи

Share This:


През тази година навърших 50 години. За тези 50 години съм видял доста неща.

Видял съм и хубаво, видял съм и лошо. Не беше ми се случвало да видя нещо и да не мога да го опиша. Но и това се случи. Видях протеста на майките на деца с увреждания. Видях го – много изживяна болка и обида от властта. Да, тази власт  е отгледала  система, която ги убива. Майките на деца с увреждания ги разбирам. Съчувствам  както на децата с увреждания, така и на техните близки. Трудно ми е да опиша тяхната болка, защото тя е голяма, но все пак донякъде мога да го направя. Тези майки са съвременни героини и пазители на човещината.

Не мога да опиша обаче отношението на властта, т.е .системата, която ги убива. Тя е превърнала децата с увреждания в обикновени материални активи. Когато трябва системата да нахрани свои любимци, то тя им позволява да зачислят по опис стотици хиляди деца с увреждания и техните родители и така да получи на бройка немъчени държавни парици. С тези държавни парици системата се грижи за щастието на своите любимци. А тези любимци, когато се наложи бранят системата, която ги храни, но същевременно убива други.

Когато се наложи любимите НПО бракуват ненужните материални активи и ги лишават от социални услуги. Каква е причината за бракуването на тези материални активи – майките им участват в протести срещу системата, която храни НПО на любимци.

Как да наречеш това? Да кажеш, че е цинизъм – малко е. Да кажеш, че е нечовешко – малко е. Не мога да намеря думи, с които да го определя. За това и спирам да пиша. Но бих си позволил да отправя един апел към властта. Прочетете разказа на Алеко Константинов „Пази Боже, сляпо да прогледа“  и вижте първите три реда на 249 стр. от  12 том на „Българско народно творчество –пословици, поговорки, гатанки“:

“Майчина клетва на сухо не пада. Майчина клетва се стига. Майчино око се не лъже.”

 

Мнение на историка Петко Добрев 

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com