Пернишкият обичай “Сурва” влезе в списъка на ЮНЕСКО

Share This:


Обичаят „Сурва” в Перник влезе в ЮНЕСКО. Лично Ирина Бокова поздрави кмета на Перник д-р Вяра Церовска за признанието, което световната организация засвидетелства към хилядолетната маскарадна традиция в Пернишко.
Обичаят „Сурва” вече е част от нематериалното културно наследство на човечеството, съобщава Дарик. Включването на традицията в престижния списък на ЮНЕСКО е успех не само за перничани, но и за страната. Решението е гласувано на заседание на Х-та сесия на Междуправителствения комитет към световната организация, което се провежда в Набимия, Африка.
31 селища от Пернишкия регион и 3600 персонални носители на този уникален български обичай имат основание да се гордеят със своеобразната титла. Номинацията бе разработена през 2012 г. и подадена с писмо на министъра на културата Вежди Рашидов. Автори на досието са учените от БАН – д-р Иглика Мишкова и доц. д-р Ваня Матеева, с активното участие на специалистите от Регионалния исторически музей в Перник.
Пряк автор на проекта е Цветана Манова, която е дългогодишен етнолог в Регионалния исторически музей в Перник.
Това е четвъртият български елемент след Бистришките баби, Нестинарството и Чипровските килими, който става част от световното нематериално културно наследство.

3600 носители на традицията „Сурва” от 34 пернишки села всяка година през нощта на 13 срещу 14 януари изпълняват древния езически обичай за прогонване на злото и в новата година да се отвори път на чисто за нов живот. В миналото в игрите са участвали само мъже, но традицията е толкова силна, че днес с високите маски – ликове, и десетки тежки звънци на кръста танцуват и много жени и деца. Много от селата имат и обособени детски групи, което е най-естественият знак за жива традиция.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com