Пеликаните отлетяха от резервата “Сребърна” с поколението си

Share This:


Къдроглавите пеликани отлетяха от гнездавата колония в резервата „Сребърна“ край Силистра заедно с малките, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе. В момента се наблюдават около 10 двойки, загнездили по-късно. Те облитат съседни водоеми – сигурен признак, че се подготвят да напуснат гнездата си заедно с младите.
През гнездовия период тази година 70 възрастни двойки се сдобиха с около 100 млади пеликана. Благоприятните метеорологични условия са причина за по-ранното пристигане на защитените в световен мащаб красиви птици. В последните години, поради мекото зимно време, гнездовият период започва по-рано, уточняват от русенската екоинспекция.
Основното ято долетя в средата на януари, а през февруари птиците формираха двойки и в края на март бяха забелязани първите новоизлюпени пеликанчета, допълват още от РИОСВ. В резервата се наблюдават чайки и лопатарки, за които гнездовият период не е приключил.
След като и последните птици отлетят, комисия ще оцени състоянието на платформите, укрепването им и косенето на тръстиката, за да се подготви колонията за следващия гнездови период. Експертите на РИОСВ в Русе ще се консултират със специалисти от БАН за възможностите за проследяване на миграцията им, допълват от екоинспекцията.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com