Пеликаните в “Сребърна” започнаха да се увеличават, птиците се готвят за гнездене

Share This:


В колонията на къдроглавия пеликан в резервата „Сребърна“ край близкото до Силистра едноименно село през последните три дни броят на защитените в световен мащаб красиви птици постепенно се увеличава, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе.
Оттам обясниха, че на наколната платформа до момента са се настанили 20 птици от защитения вид, а около нея на окосената тръстика има още 15. Пеликаните старателно подготвят гнездата си като оформят ямки за гнездене с помощта на тръстикови стебла. Очаква се с повишаване на температурите да се завърнат и останалите пеликани, гнездящи в резервата. Колонията се наблюдава ежедневно от служителите с оптична техника.
Езерото Сребърна още е покрито с лед, отделни разтопени петна се наблюдават в северната му част. Там има струпвания на неми лебеди, водни кокошки и зеленоглави патици.
При ежедневните обходи, охраната на резервата не е установила присъствие на любители-риболовци или нарушения на режимите в защитената територия.
Нивото на водата в езерото е 215 см, а при захранващия канал е 0 см, поради ниските нива на река Дунав, допълват още от РИОСВ-Русе.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com