ПГМТ „Вл. Комаров”-Силистра: По-голям от хляба няма!

Share This:


На 01.12.2015г. в ПГМТ „Вл.Комаров” се проведе среща- презентация на традициите, обичаите и ритуалите на различните етноси под надслов „ По- голям от хляба няма!” във връзка с реализиране на 2-ра стъпка „ЕДИН- Е- НИЕ” от стратегията за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства.
Съвместното мероприятие бе осъществено от УУП и 8А на ПГМТ „Вл. Комаров”с директор инж.П. Георгиева и ученици от Дом за деца лишени от родителски грижи „Димчо Дебелянов”, гр. Силистра с директор г-н Стойчев.
По време на срещата учениците разгледаха трапезата като обединяващ фактор в ежедневното общуване между отделните етноси. За всеки етнос е чест да приеме на трапезата си и нахрани добре представител на друг етност, когато му дойде на гости.
Оказа се, че изисканата трапеза е една от характеристиките на висшата дипломация. Повечето дипломатически преговори завършват на масата. Дори срещата на Путин, Меркел, Буш и Блеър на срещата на Г- 8 в Германия завърши там. Политическото послание никога не е далеч от покривката на масата. При последното посещение в Белия дом на японския министър-председател Джуничиро Коидзуми през юни 2006 година му бе сервирано прословутото говеждо от Кобе, приготвено от отгледано в Тексас животно. Точно по това време Вашингтон настояваше Токио да поднови вноса на американско говеждо, преустановен заради болестта “луда крава”. А доколко важна е трапезата в дипломацията доказва и всеизвестната истина: ”Когато дипломатите не си свършат работата, идват танковете.” Ще ни струва много по- малко, ако заложим на трапезата, нали? ?
Освен това, представителите на УУП разгледаха и виждането на Учителя Петър Дънов за хляба. Според лекцията на Учителя „Двата пътя”, на Земята има два пътя по които ходят всички живи същества: пътя на хляба и пътя на водата. Хлябът и водата са реалната страна на проявения живот. Без тях животът не може да се прояви. Другояче казано: без хляб и вода животът не е достъпен за живите същества. Живее само този, при когото хлябът и водата присъстват. Расте и се разива само този, при когото хлябът и водата присъстват. Ето защото би трябвало да уважаваме хляба, ако искаме да има поколение и след нас.
А новопостъпилите в 8- ми клас ученици, ни представиха драматизация на „Притча за хляба”, от която разбрахме как надхитрявайки Божиите стражи, българинът се е сдобил с хляба. Беше интересно и забавно!
След това учениците изгледаха и един филм „Приказка за хляба” от Алекс Христов с участието на д-р Теменужка Любенова,отец Петър, археолога Малгожата Тулова и етнографа Румяна Хаджиева. Съавторският колектив на този филм проследява появата на хляба в древността и неговата символика по линия на обредността и мястото, което заема в езическа и християнска България. И за пореден път по време на нашето кулинарно парти всички бяха убедени в това, че по- голям от хляба няма.
И след толкова много думи за хляба, нямаше как да не си спомним и апетитния аромат на топъл хляб! Нямаше как да не ти се прииска да замесиш и ти хляб и топло изпечен да си го хапнеш! И давайки си сметка, че това не би могло да се случи в бюфета за закуска на ПГМТ „Вл.Комаров”, те решиха да замесят и опекат сладки бабини курабийки, които ухаеха не по- малко приятно от топъл хляб. Веднъж взели решението, учениците бързо сформираха 3 отбора и с помоща на своите учители- класната Светлана Алтунян и учителя-отговорник за дейността на УУП- Татяна Кинджакова, замесиха, изпекоха и украсиха със захар и шоколад бабините сладки. Коледа иде, приятелю! Добре е да можеш и ти да приготвиш нещо вкусно за коледната трапеза у вас…
Победител стана отбора, който успя да направи най- голям брой и най- добре оформени и украсени сладки! Състезаваха се само 9 от учениците, но това не им попречи да споделят готовите сладки с децата от дом „Димчо Дебелянов” и останалите свои съученици.
А за доброто настроение, докато се изпекът сладките, се погрижиха Добромир Добрев и Радослав Радев от 11 А клас. С любимата музиката и топлите сладки партито беше пълно!
Гледаш, слушаш и си мислиш, че ти се иска да го кажеш, без значение дали тези, които трябва да го чуят, наистина ще го чуят: „Когато всички са сити, етнически противоречия няма!”
Клуб „Ексклузивен репортер”, към УУП при ПГМТ „Вл. Комаров”, гр.Силистра


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com