Парламентът гласува окончателно нови, още по-жестоки санкции за шофьорите

Share This:


Глоба от 1000 лева и отнемане за три месеца на книжката ще се налага на шофьор, който кара в аварийната лента на магистрала. Това реши парламентът, след като прие окончателно промените в Закона за движение по пътищата. Досега нямаше изрично записана глоба за каране в аварийната лента. След като наскоро беше въведена същата глоба от 1000 лева за каране в насрещното по магистралата, сега същата ще важи и за шофиране в аварийната лента.
Депутатите приеха и шофьорска книжка вече да се придобива след завършен десети клас, а не както досега – осми. Освен това беше решено да има по-строги санкции за нарушенията в Синята зона. Ако е поставена скоба, но собственикът на колата не е платил глобата до края на работното време, автомобилът може да бъде вдигнат.
Освен това депутатите решиха водач да бъде санкциониран дори само, ако в кръвта му бъдат открити следи от наркотици. На шофьорите вече е забранено да управляват пътно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, гласуваха още депутатите. До сега в закона беше записано, че забраната е за управление на пътно превозно средство под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com