Още банки въвеждат нулеви лихви по спестяванията

Share This:


След като през пролетта и лятото на 2020 г. двете най-големи финансови институции у нас – Уникредит Булбанк и Банка ДСК, първи въведоха нулеви лихви върху срочните депозити и спестовните сметки на граждани, сега към тях се присъединяват други банки. 

От октомври 2020 г. Пощенска банка сложи лихва 0,00% на стандартните депозити със срочност до 12 месеца, а от февруари т. г. без лихва вече са и дългосрочните депозити. В момента банката предлага 0,15% годишна доходност единствено по детските спестовни влогове. От началото на 2021 г. и ОББ въведе нулеви лихви за всички свои депозити, като изключение засега са само детските влогове. Райфайзенбанк пък предлага символичните 0,01% единствено за депозити със срочност над две години. Това означава, че всички спестявания с по-малка срочност не се олихвяват.

Наред с нулевите лихви някои банки налагат такси по депозитите, с което спестените в тях пари не само, че не носят доходност, но и се топят. За разлика от големите банки, по-малките трезори все още се опитват да привлекат вложители със сравнително атрактивни лихви на фона на нулевите нива. Проверка в сравнителните таблици на сайта “Моите пари” показва, че за стандартни едногодишни депозити лихвите, които предлагат част от по-малките банки, варират от 0,1 до 0,8% годишно. 

Фирмените депозити вече повече от година са с отрицателни лихви. По данни на БНБ в края на декември 2020 г. средният лихвен процент по срочните депозити на бизнеса е минус 0,05%.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com