Официално! От 1 януари следващата година минималната работна заплата става 420 лева

Share This:


Минималната работна заплата става 420 лева от 1-ви януари следващата година, реши правителството. Увеличението от 40 лева намалява и обхвата на понятието “работещи бедни”, според мотивите на правителственото постановление.
До края на януари догодина ще бъде изработена методика за прилагането на частичното възстановяване на ДДС, станало известно като “данък уикенд”. Това стана ясно на отчетната пресконференция на финансовото министерство.
За частичното възстановяване на ДДС и използването на стоки за лични и за служебни цели едновременно няма да има праг, обясни изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Бойко Атанасов. “Това, което мога да заявя, е, че ние търсим реализация в активи като: автомобили, недвижими имоти, яхти”, уточни той.
“Общо взето историята за данъка, който беше наречен “данък уикенд“, но аз ще побързам да кажа, че това е данък, който важи не само за събота и неделя, така че, колеги, забравете за уикенда. Важи целогодишно”, коментира и Финансовият министър Владислв Горанов , цитиран от БНР. Горанов обеща запазване на ниското данъчно облагане и консервативно харчене на парите.
Дефицитът в държавния бюджет в края на годината ще бъде по-нисък от очакваното, съобщи минитър Горанов. Очакванията са хазната да завърши на минус с 2,5 – 2,6 % от брутния вътрешен продукт, а не да превиши 3%:
“Видя се, че силовото налагане на реформи без необходимата подкрепа от съответните системи не винаги носи необходимия резултат. Аз няма обаче да се откажа да повдигам теми за ефективността на разговорите в отделни системи и за предлагането на решения. Понякога получаваме упреци за това, че прилагаме непопулярни мерки и решения. Добрият финансов министър не е добрият финансов министър. Добрият финансов министър е този, който консервативно управлява вашите пари, този, който се опитва да не генерира допълнителни дългове и да натоварваме следващите поколения с тях”, подчерта Горанов.
Той видя и подобряване на икономическата ситуация, като се очаква в края на годината брутният вътрешен продукт да е около 3 на сто. “От оценки за ръст от 0,6-0,8 на сто в есента на 2014 г. се доближаваме до почти 3% ръст, по последни оценки за 2015 г. Ако успеем да преминем психологическата граница от 3%, в икономиката ще се задействат автоматични механизми, които ще дадат възможност да надминем неблагоприятната тенденция за нисък растеж в последните години”, каза министърът.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com