От 2022 г. глобяват ако жилището е без технически паспорт

Share This:


Около 500 лева ще струва техническия паспорт на жилище от 100 квадратни метра. Такива трябва да имат всички собственици до 2022 година, а ако откажат да платят, могат да бъдат дадени на частен съдебен изпълнител. 

Идеята на техническия паспорт е да се опише в него всяка подробност от имота, както и техническата характеристика на сградата като цяло. Принципно срокът на годност на панелите е 60 години и той изтича за най-старите от тях, строени през 60-те години. Специалистите обаче смятат, че този срок не е категоричен. Нито блоковете ще паднат, нито някой ще отнеме собствеността на хората, но детайлното обследване ще извади нередности и дефекти, които вероятно съществуват. Така ще се гарантира, че сградите са максимално безопасни.

В същото време за обществени сгради такива документи все още не са издадени. 

Нормативите преди 80-та година не са изисквали такива изчисления. Затова законодателите решават, че сградите, строени тогава, автоматично получават положителна оценка. 

В тази връзка БАН правят собствено обследване за сеизмичен риск.

“От БАН са дали няколко насоки като първите две са с публично частно партньорство. Тоест връщаме се пак на участието на държавата в тоя процес. И на трето място е техническия паспорт, но за публично частното партньорство трябва да мисли държавата и няма как ние да се намесим”, каза инж. Мартина Явоклева от БАН.

Собственици плащат както за апартаментите си, така и за идеалните части, т.е. цялата разгърната площ. Не е ясно обаче какво ще се случи с необитаемите апартаменти, които само в Русе са около 30 %.

Освен обследването собствениците ще платят и по 0,80 ст. на кв. м. на общината, за да разгледа документите им, които са задължени да изготвят. 

Ако собствениците откажат да платят, Общината ще го направи вместо тях. 

“Което значи, че разходът, който ще направи Общината за възлагане на паспорт, ще бъде търсен да бъде възстановен по нейните сметки по съдебен ред”, коментира  Здравка Великова – директор на дирекция “Инвестиционен контрол” в Община Русе.

Изглежда обаче дори тези, които през 2007 година наложиха тези правила, не могат да ги спазят. В Русе, например има 81 сгради публична собственост. Само 39 имат технически паспорти.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com