От 1 януари сключваме “Гражданска отговорност” и по интернет

Share This:


Засилване на мерките при липса на застраховка „Гражданска отговорност” приеха на второ четене депутатите в комисията по икономическа политика и туризъм, съобщава Дарик.
Застраховката вече ще може да се сключва по интернет без електронен подпис. Така, ако приетите промени бъдат одобрени и в пленарна зала на второ четене, от 1 януари ще можем да сключваме застраховката онлайн, да плащаме за нея с дебитна или кредитна карта, а стикера да получаваме по куриер. При разсрочено плащане обаче куриерската услуга може да оскъпи “Гражданската отговорност”. Предложенията за отпадане на стикера не бяха приети от комисията.
От догодина регистрацията на колите без валидна застраховка “Гражданска отговорност” служебно ще се прекратява, а няма да се спират от движение само при случайна проверка на пътя.
“Когато гражданинът е уведомен, даден му е срок да заплати задължителната застраховка “Гражданска отговорност” и той не изпълни своето задължение в дадения срок, има опция да се прекратява служебно регистрацията на такова превозно средство. Идеята е по този начин да бъдат изчистени всички случаи на управление на български автомобили в чужбина, което се е превърнало в бизнес – с Румъния, с Италия, където хиляди български автомобили се карат от чужди граждани. Тези автомобили нямат застраховка “Гражданска отговорност” или тя изтича в даден момент”, обясни началникът на отдел “Пътна полиция” Бойко Рановски.
Застраховката „Гражданска отговорност” да може да се сключва по интернет без електронен подпис, решиха още депутатите на второ четене в комисията. Ако промяната се приеме в пленарна зала, възможността за онлайн гражданска отговорност ще бъде факт от 01 януари догодина.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com