От следващата година на телефон 112 ще отговаряме на 550 въпроса, за да пристигне линейка

Share This:


От началото на следващата година линейките ще пристигат при нуждаещите се от тях пациенти за времето от 8 минути до 2 часа, в зависимост от спешността на случая. Идеята на здравното министерство е новият стандарт за спешната помощ, който регламентира това, да бъде обнародван в Държавен вестник между Коледа и Нова година, съобщава Дарик.
Новите правила предвиждат диспечерите, които приемат спешни повиквания, да работят по таблици от общо над 550 въпроса, за да преценят какво е състоянието на нуждаещия се от бърза помощ.
От Министерството на здравеопазването не очакват новия стандарт за спешната помощ да породи проблеми. Това стана ясно от думите на зам. здравния министър д-р Ваньо Шарков. Въпросът е как ще се подобри дейността на телефон 112. Според Шарков това трябвало да бъде плод на съвместни усилия на министерството и на МВР.
“Единственото нещо, което винаги е създавало проблем и в останалите държави, в които е въведен триажът, е зеленият пациент – този, който не е с толкова спешно състояние, диагностицирането и лечението му могат да бъдат отложени за по-дълъг период, до 120 минути, както е записано. Никой не очаква, че в Спешна помощ може да има такова забавяне, когато отиде да търси такава. Но трябва да си дадем ясна сметка и като пациенти, когато виждаме, че някой се бори за нечий живот, да изчака колегите да си свършат работата. Трябва да има малко по-колегиално отношение и по-коректно към хората, които работят в тези условия”, обясни д-р Шарков.
Пациентите ще бъдат разделяни по спешност в категории с червен, жълт и зелен код, който пък ще определя колко може да се забави линейката. Това ще се случва на базата на таблици с общо над 550 въпроса.
“Хората, които ще правят телефонния триаж, ще бъдат обучени, в рамките на три месеца, благодарение на медицинските им познания да преценяват състоянието на пациента само с няколко въпроса. С идеята, че тогава, когато изясняването състоянието на пациента е възможно да бъде постигнато с първите два въпроса, никой няма да задава повече въпроси, ако пациентът наистина има нужда от спешност”, посочи още зам.-министърът.
Телефонният триаж ще се прави от диспечерите, работещи на телефон 112. Според зам.-министъра към момента у нас 6000 души били обучени да работят по таблиците с въпросите и да установяват спешността.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com