„От Етноса чрез Когиталност към Света!”

Share This:


СЛЕДОБЕДНА СРЕЩА НА МИСЛОВНОСТТА, ПЕСЕНТА И ТАНЦА в ПГМТ „Вл. Комаров”, гр. Силистра

 

На 09.03.2016г. в ПГМТ “Вл. Комаров”, гр. Силистра  се проведе следобедна среща на мисловността, песента и танца под надслов „От етноса чрез когиталност към света!” във връзка с реализиране на 3-та стъпка „ЕДИН- Е- НИЕ” от стратегията за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства.

IMG_4678 По време на осъществяване на 1- ва и 2- ра стъпка от нашата програма „ЕДИН- Е- НИЕ” от стратегията за образователна интеграция, учениците разгледаха песните и танците като неотделна част от традициите, обичаите и ритуалите на етноса, които дават възможност на всички да живеят в разбирателство; разгледаха и трапезата като обединяващ фактор сред етносите. Днес, по време на последната- 3-та стъпка, те разгледаха вярванията и религиите като източник на живот, но и като причина за разделението и сблъсъците между етносите и народите по света. А по- късно се запознаха с когиталността като потенциален фактор за обединението между хората.

След като се запознаха с филмите „Ислам. Христианство. Иудаизм. Как прийти к истине?” и „Когиталност- всичко, което Е!”, учениците стигнаха до извода, че няма универсална религия. Всяка една е локално конфигурирана и всяка една от тях дава специфична система от духовни ценности за добро. Следователно трябва да се обърнем към нещо друго, някакъв нов начин, който да разкодира аспекта „за добро”, тъй като точно  този аспект „за добро” се явява общото между всички религии. И може би изглежда парадоксално, но това нещо е закодирано в древното минало. „Cogito”  на гръцки език означава „мисля” и навремето с това понятие са свързвали философията, а днес „Cogito”  стои в основата на Теория от когиталността, която учените свързват с квантовата физика и доказват универсалната истина за света и хората на базата на богат емпиричен материал.   Когиталността е новото, съвременно понятие на психологията и по същество означава мислене в контекст, т.е.  по „подразбиране”, което от своя страна се залага в основата на софтуерните програми в роботиката.IMG_4715

Да, може да няма универсална религия, но има универсална мисловност- Теория от когиталността. И ако на ден си отделяме само по час, за да мислим, то навярно нямаше да има сблъсъци между хората на етническа основа…Навярно всички религии и вярвания биха съществували паралелно като се допълват и излъчват на една и съща честота- честотата на човечността.

Само мислейки бихме могли да осъзнаем, че именно в различието се крие богатството на света около нас. Можем да бъдем различни в религиите, вярванията, традициите, обичаите, но единни в човечността. Тогава бихме били единни и в радостта, която ни носят песните и танците на различните етноси, както това се доказа от момичетата и момчетата от танцов ансамбъл „Ритъм” с ръководител Петър Илиев към читалище „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Силистра и фолклорна група „Гордостта на Средище” с ръководител Александър  Ковачев и акордеонист Стоян Дечев  към ПГМСС „Н. Вапцаров”, с. Средище.

IMG_4675  А чрез драматизация на Езопова притча учениците от УУП при ПГМТ „Вл. Комаров” внушиха идеята, че от който и етнос да сте, Вие ще срещате точно такива хора, каквито сте и вие. И те, както и вие на тях, ще носите или радост, или болка. Изборът е ваш. Светът на толерантността е все пак за предпочитане, нали?


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com